Lekker ovengerecht: beenham geglaceerd met pruimenjam

 

Voor dit gerecht heb je nogal wat tijd nodig maar het is de moeite waard en je hebt meteen eten voor 10-12 personen! Je hebt de volgende ingrediënten nodig: een beenham van 3 kg, 1 eetlepel zwarte peperkorrels, 1 ui, prei, selderij, laurier, tijm, 100 gram pruimenjam en wit wijnazijn. Voor de liefhebbers kun je er ook chilivlokken bij gebruiken.

Verwarm je oven op 160 graden. Snij je ui in kleine stukjes. Leg je beenham in een hoge ovenschaal en voeg de peperkorrels, de ui en de kruiden toe. Vul de schaal tot de helft met water en bedek hem dan met aluminiumfolie zodat hij kan stomen. Braad de ham nu voor anderhalf uur in de oven. Haal de ham uit de oven en laat hem afkoelen, daarna kun je wat van het vet verwijderen. Kerf nu de ham ruitvormig in.

Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden en plaats de ham er terug in voor 30 minuten. Bestrijk hem daarna met de pruimenjam en als je hem licht pikant wilt maken kun je hem ook bestrooien met chilivlokken. Braad hem nu nog 30-40 minuten en bestrijk hem om de 10 minuten tot de buitenkant goudbruin en knapperig is.

Gebruik een scheut wijnazijn om te mengen met het vocht in de schaal en roer de aanbaksels los. Is de saus te zuur voeg dan nog wat pruimenjam toe om zo een lekkere braadsaus te bekomen.

Serveer de ham met de braadsaus en een lekker frisse salade.

Have something to say?

(No worries, we will keep your email safe! Also, make sure you fill in email and name fields before posting a comment.)